Enzymer bruk i spa og Hot Tubs

Forfatter: Alan Schuster

Et bilde av Alan Schuster

Jeg er utdannet ved City University of New York, med en BS-grad i kjemi. Min erfaring i Svømmebasseng og Hot Tub Industrien går over førti år tilbake i tid.

I løpet av denne perioden har jeg hjulpet titusenvis av forbrukere og forhandlere med å løse allværsbasseng og hot tub vannkjemi og vannkvalitetsproblemer.

Det høres enkelt nok ut. Bare legg til noen enzymer, til spaet eller hot tub, og alt faller på plass på magisk vis. Det er bare ikke så enkelt. De har en plass i varmtvannsvedlikehold, men det er begrensninger og faktorer som må vurderes for å få de ønskede sluttresultatene av krystallklart og sanitært spavann.

Så, hva er enzymer?

Enzymer er proteinmolekyler og det finnes uendelig mange forskjellige. Kroppene våre bruker enzymer, tusenvis av unikt forskjellige, for å få kjemiske reaksjoner til å skje. Ved å gjøre det fungerer de som en katalysator, og får spesifikke kjemiske reaksjoner til å fortsette, med organiske molekyler, men tar faktisk ikke del i transformasjonen og blir ikke ødelagt i prosessen. Hvordan enzymer, tilstede i spytt, begynner å omdanne stivelse til sukker, er et eksempel på en slik organisk kjemisk reaksjon. Juster enzymproteinmolekylet litt, og det virker på en annen måte, med andre organiske molekyler. Heldigvis er det mye mindre vanskelig å vedlikeholde et spa enn det er å være en del av drivkraften bak en levende organisme.

Når enzymer først ble brukt, ble de utpekt som en kur-alle. Bare tilsett noen enzymer og la naturen gå sin gang. Det samme ble sagt om ozon. Bare ozonat og ingenting annet ville være nødvendig. I den virkelige verden er ting ikke så forenklede og moder natur er en forsiktig motstander. Enzymer kan ødelegge eller bryte ned organiske molekyler, men de virker ikke på den måten når de møter levende organismer. Enzymer må velges eller utvikles, slik at de ikke påvirker levende organismer negativt.

Å gjøre noe annet vil utsette badende for irritasjon og følsomhetsreaksjoner. Levende organismer er ikke organiske molekyler. De er faktisk sluttresultatet av milliarder av milliarder av organiserte organiske molekyler, som følger oppskriften til DNA. Til sammenligning kan et organisk molekyl være lite. Med dette i tankene er ikke enzymer desinfiserende eller desinfiserende midler. De dreper ikke bakterier, mugg, sopp, gjær, encellede mikroorganismer eller noe som lever i spavannet, rørene eller filteret ditt. Hvis de er godt valgt, ser de ikke ut til å påvirke eller irritere de badende og bidra til å forbedre spa-opplevelsen.

Hva gjør enzymer i et spa?

De virker på ikke-levende organisk materiale, og starter nedbrytning til små molekyler. De mindre molekylene blir lettere ødelagt av klor eller brom. Organisk avfall inkluderer en lang rekke ting, som: svette, kroppsoljer, spytt, slim, død hud, kosmetikkrester, solkremer, parfymer, hår, avføring, urin, blader og vindblåst rusk. Noen av disse forurensningene blir lett ødelagt av normale nivåer av klor, mens andre kan være trege til å reagere eller faktisk tømme klor- eller bromnivået.

Sidevisning av et allværsbasseng

Tenk på et stykke avføring, fanget i filteret. Hvis bare klor eller brom er tilstede, kan tiden for å eliminere det helt trekke ut til alt desinfeksjonsmiddelet er oppbrukt. Hvis enzymer er tilstede, vil de enzymatiske proteinene gå fra molekyl til molekyl, og bryte dem ned til mindre molekyler, som lettere og mer effektivt ødelegges av klor eller brom. Faktisk gjør enzymene oppgaven med å desinfisere mer effektiv. Mer av klor eller brom er tilgjengelig for å rense og beskytte mot mikroorganismene, enten de er patogener eller ikke-patogener, som ikke kan drepes, bare av et enzym. Ved å bidra til å bryte ned organisk avfall, av alle typer, kreves det mindre klor eller brom for å opprettholde et tilfredsstillende nivå.

Enzymer kan ikke eliminere behovet for litt klor eller brom, men de kan bidra til redusert kjemisk tilstedeværelse. Et spa er kjøpt av en grunn, vanligvis familiemoro, avslapning eller terapifordeler, og bedre vannkvalitet og vedlikeholdsresultater er et verdig og oppnåelig mål.

Organisk avfall må elimineres fra spavann, rør og filter. Klor og brom, hjelpe, mot dette formål, fungerer som oksiderende midler, så vel som desinfeksjonsmidler. Når vann, som inneholder enzymer, beveger seg gjennom sirkulasjonssystemet, vil alt organisk avfall som oppstår, begynne å gjennomgå nedbrytning. Jo mer denne nedbrytningen er enzym-initiert, jo mer klor og brom vil være tilgjengelig, både for å eliminere organiske stoffer og desinfisere.

Ikke alt avfall fører til de samme problemene. Urin og annet nitrogenholdig organisk avfall, for eksempel, tømmer det frie klornivået veldig raskt og øker tilstedeværelsen av kombinert klor eller kloraminer, som er luktende, irriterende og ineffektive som spadesinfeksjonsmidler. Den ubehagelige lukten, noen ganger assosiert med klor, skyldes kloraminer og ikke bare klor. En typisk person kan oppdage kloraminer ved 0.1 PPM, mens han ikke registrerer klornivåer under 30 PPM.

 

Tilstedeværelsen av enzymer kan hjelpe nitrogenet, som finnes i urinen, til å gasse av. Med mindre organisk nitrogen tilstede reduseres kloramindannelsen og klorforbruket reduseres. Et ideelt nivå for kombinert klor er under 0.3 PPM. For å eliminere 1 PPM kombinert klor, må du superklorere spaet ved å tilsette 10 PPM nytt fritt klor. Dette bidrar til å oppnå bruddpunktklorering, og reduserer kloramininnholdet til en verdi under 0.3 PPM. Dette behovet for å sjokkere spaet er ikke nødvendigvis en praktisk ting å gjøre, ofte. Jo flere enzymer som er i stand til å bryte ned det nitrogenholdige organiske avfallet, jo mindre er behovet for superklorering.

Men sporadiske sjokkbehandlinger bidrar til å forhindre utviklingen av desinfiseringsresistente mikroorganismer. Bruken av et in-line salt klor generator or ultrafiolett sterilisator hjelper ødelegge kloraminer, når vann passerer gjennom cellene. Hvis du ønsker å redusere den kombinerte klorlukten, kan bruk av enzymer være fordelaktig.

Et annet eksempel på at ikke alt organisk avfall er det samme kroppsoljer og solkremer. De har en tendens til å være vannavstøtende eller hydrofobe. Klor og brom er vannløselige og har en tendens til å være hydrofile. Den hydrofobe naturen til kroppsoljene fungerer som et skjold mot vannet, noe som resulterer i mindre kontakt mellom avfall og klor og brom. Enzymer eller organiske forbindelser er mindre sannsynlig å bli frastøtt av kroppsoljene, som vil hjelpe til med nedbrytningen av avfallsproduktene.

Ettersom kroppsoljene brytes ned til mindre molekyler, klor og brom burde være bedre i stand til å fremskynde fullstendig eliminering. Noen enzymer har spesielle overflateaktive stoffer eller fuktemidler, tilsatt som en ingrediens. Dette har en tendens til å gjøre vannet våtere og fremskynder virkningen av enzymene på det organiske avfallet. Å gjøre vann våtere kan høres ut som et fremmedbegrep, men dette neste eksempelet illustrerer poenget. Voks en bil til høy glans og strø litt vann på panseret. Vannet perler opp og berører egentlig så vidt panseret, siden det meste av vannet er i dråpene. Legg til noen vaskemiddel (overflateaktivt middel) til vannet og gjør det samme. Denne gangen perler ikke vannet opp og fukter panseret. Det er mer kontaktflate, og dette er grunnen til at et overflateaktivt middel kan gjøre vannet våtere.

Kroppsoljer fortjener noen spesiell vurdering, da de utgjør et ekstra problem. Skummet som utvikles når spavannet luftes, er ikke så ufarlig som det ser ut til. Skummet er forårsaket av dannelsen av "såper", som er et resultat av reaksjonen av kroppsoljene og den naturlige alkaliniteten til spavannet. Luftingen får disse "såpene" til å begynne å skumme. US CDC har fastslått at de mikrobielle populasjonene og desinfiseringsnivåene i skummet og spavannet ikke nødvendigvis er det samme. Skummet har sannsynligvis mindre desinfiseringsmiddel og støtter høyere nivåer av mikrobiell vekst. Selv om bruken av et silikonbasert antiskum kan tilby en løsning, er det i beste fall midlertidig.

En kvinne bruker solkrem på bena

Den eneste sanne måten å sikre riktig sanitær på, selv med ideelle desinfiseringsmiddelnivåer og vannkjemi, er å fullstendig skum av vannet, på en jevnlig basis. For et typisk boligspa skjer dette vanligvis etter at luftstrålene er slått av 2/4 og vannet blir mindre turbulent. Hvis et enzymprodukt er i bruk, følger det at skumnivået bør reduseres, fordi noen av de tilgjengelige kroppsoljene ble dekomponert eller nedbrutt. I tillegg, ved å degradere de organiske stoffene, bør enzymet holde mer av klor og brom tilgjengelig, for daglig, rutinemessig hygiene.

Skum i et spa er ikke en bra og bør ikke forveksles med et boblebad.

Spa-brukere og svømmere, generelt, foretrekker å ha mindre av en kjemisk følelse. Baderkomforten krever det nivåer av desinfiseringsmiddel og den generelle vannkjemien opprettholdes innenfor foreskrevne områder. I et spa kan rensenivået raskt tømmes, på grunn av forholdet mellom badende og volum. Når en selvpåfyllende system, slik som en saltklorgenerator er i bruk, kan man forvente et mer konsistent og forutsigbart rensemiddelnivå. Enzymer bidrar til å bevare klor eller brom, for faktisk desinfisering, slik at mindre kjemikalier må tilsettes. Kjemikaliebesparelsene er reelle, men de større fordelene er mer effektiv sanitær og en bedre varmtvannsopplevelse.

Det har blitt gjort en sak for hvorfor enzymer, brukt som en del av et vedlikeholdsprogram, kan forbedre spavannkvaliteten og badeopplevelsen. Organiske avfallsprodukter skal elimineres mer effektivt, mer klor eller brom skal holdes tilgjengelig for egentlig sanitærarbeid. Mindre klor eller brom vil være nødvendig for å opprettholde et gitt nivå, luktene forbundet med kombinert klordannelse vil bli redusert og superkloreringsbehandlinger vil være nødvendig sjeldnere.

Skumdannelse bør bli mindre problematisk og den generelle badeopplevelsen vil forbedres på grunn av en opplevd redusert kjemisk tilstedeværelse. Alle disse fordelene avhenger selvfølgelig av at spaeieren eller operatøren gjør sin del. Jo mer oppmerksomhet vies til desinfeksjonsmiddelnivåer, vannkjemi, vannsirkulasjon, filtrering og renslighet, jo større er sannsynligheten for et forbedret og forbedret resultat.

Du kan drive et spa uten bruk av enzymer, men det er fordeler som kan gå tapt. Er disse fordelene verdt kostnadene? Det er noe som er vanskelig å tallfeste. Hvor mye verdsetter du bedre vannkvalitet, færre problemer og en forbedret varmtvannsopplevelse? Bare å unngå en problematisk hendelse kan kompensere for kostnadene for enzymene. Den faktiske produktkostnaden varierer betydelig, da ikke alle enzymer er like, når det gjelder formulering, konsentrasjon og effektivitet. Når du kjøper en klorprodukt, krever loven at virkestoffene skal avsløres, både når det gjelder konsentrasjon og kjemisk identifikasjon.

Det er enkelt å foreta en kostnadssammenligning når du har denne typen informasjon. Enzymer er ikke rensemidler og er som sådan ikke pålagt å liste ingrediensene eller konsentrasjonen på etiketten. Dette gjør det vanskeligere å prøve å gjøre et informert kjøp. Å sammenligne kostnadene på flaskestørrelse for flaskestørrelse, forteller ikke alltid hele historien. Du vet ikke konsentrasjonen og ingrediensene.

Disse er proprietære formuleringer og det må være forskjeller mellom merke og merke. Noen formuleringer inneholder sannsynligvis overflateaktive stoffer og andre ingredienser, mens andre kanskje ikke eller kan inneholde svært forskjellige mengder. Inneholder produktet ett enzym eller en blanding eller flere? Velger du den større flasken, som er lavere priset, eller velger du den mindre flasken, til en høyere pris?

Flasker med Arctic Pure-kjemikalier

For å ytterligere sammensatte saker tilsettes enzymer i form av en dose, hver så ofte, som angitt på etiketten. Det er enkelt nok å bestemme prisen på en dose, for alle tilgjengelige produkter. Det forteller deg imidlertid ikke hva som er i den dosen eller hvor godt det vil fungere. Med klor eller brom har du noe å måle. Du har en sanntids måte å bestemme effektiviteten til produktet. 3/4 Dessverre, med enzymer er det ingen tester, som bestemmer deres tilstedeværelse eller funksjonalitet, som er tilgjengelige for en huseier. Når du bestemmer deg for om du skal bruke en enzymbehandling eller ikke, blir det et trossprang, siden det er noe du kan klare deg uten. Til syvende og sist gir enzymer muligheten til bedre resultater og færre problemer, til en rimelig pris. Å velge et merke med en dokumentert merittliste ville være stedet å begynne.

Anbefalingene fra forhandlere eller andre spa-eiere bør vurderes når du velger et produkt. Enzymer er ikke "sølvkuler" og det endelige resultatet avhenger av hvor godt tillegget av en enzymbehandling er integrert i det generelle vedlikeholdet av spaet. Gjør din del, og forhåpentligvis vil enzymet bidra til å ta vannet ditt til neste vannkvalitetsnivå, slik at du bedre kan nyte spa-opplevelsen